Istorija reprezentacije Srbije

Reprezentacija Srbije je naslednica reprezentacija SR Jugoslavije i Srbije i Crne Gore. Pod ovim imenom reprezentacija je počela da se takmiči nakon raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore. Član je Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) od 28. septembra 2006. godine, a kao sukcesor Saveza za klizanje i hokej Kraljevine Jugoslavije od 1. januara 1939.

Reprezentacija je od osamostaljenja odigrala ukupno 49 takmičarskih mečeva, od toga 40 na svetskim prvenstvima, šest u kvalifikacijama za Olimpijske igre i tri na IIHF Čelendž kupu u Brašovu (Rumunija, 2010). Ukupno je ostvarila 19 pobeda i pretrpela 30 poraza. Postigla je 201, a primila 215 golova. Od 49 odigrana meča 10 je odigrala je na svom ledu, na Svetskim prvenstvima u Novom Sadu 2009. i Beogradu 2014. godine.

Prvi zvanični meč Srbija je odigrala 11. aprila 2007. godine protiv Turske, u okviru prvog kola Svetskog prvenstva Divizije II u Zagrebu i slavila pobedu 6:4.

Najubedljiviju pobedu od 17:0 hokejaši Srbije ostvarili su nad Novim Zelandom 2012. godine na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupa A u Rejkjaviku (Island). Najubedljiviji poraz reprezentacija je pretrpela 2010. godine na SP Divizije I u Tilburgu (Holandija) od reprezentacije Ukrajine rezultatom 15:2.

Reprezentacija Srbije učestvovala je na osam Svetskih prvenstva, od toga na sedam šampionata u Diviziji II i jednom u Diviziji I, kao i dva puta u kvalifikacijama za nastup na Zimskim olimpijskim igrama.

Najbolji rezultat selekcija Srbije zabeležila je 2009. godine na Svetskom prvenstvu Divizije II 2009. u Novom Sadu, kada je osvojila zlatnu medalju i plasirala se prvi put u svojoj istoriji u Diviziju I, drugi najjači rang takmičenja u svetskom reprezentativnom hokeju u tadašnjem formatu takmičenja.

Najbolji plasman Srbija imala je 2010. godine kada je bila zvanično 29. reprezentacija na rang listi Međunarodne hokejaške federacije.

Do sada je igrala sa 21 nacionalnom selekcijom, a najbolji učinak ima protiv reprezentacije Izraela koju je savladala u sva četiri međusobna duela, tri puta na svetskim prvenstvima i jednom u kvalifikacijama za ZOI. Najviše mečeva odigrala je protiv Hrvatske, ukupno šest utakmica - tri na svetskim prvenstvima, dve u kvalifikacijama za ZOI i jednu na Čelendž kupu.

Najviše zvaničnih utakmica za reprezentaciju Srbije odigrao je Miloš Babić ukupno 45, a sledi ga Marko Sretović sa 43 meča, odnosno Boris Gabrić i Stefan Ilić sa po 40.

Naš najefikasniji hokejaš je dugogodišnji kapiten Marko Kovačević sa ukupno 43 poena, koji je i najbolji strelac "orlova" sa 26 pogodaka. U obe kategorije prati ga Marko Sretović sa 42 poena i 24 gola, ali uz 11 više odigranih utakmica od Kovačevića. Najbolji asistent je Boris Gabrić sa 21 asistencijom.

Najviše nastupa na Svetskim prvenstvima ima Miloš Babić, ukupno 39 utakmica. Najviše upisanih poena ostvario je Marko Kovačević, ukupno 43, a prati ga Marko Sretović sa 36. Kovačević je sa 26 pogodaka najbolji strelac "orlova" na Svetskim prvenstvima, dok najviše asistencija ima Boris Gabrić, ukupno 20.

Na kvalifikacionim turnirima za Olimpijske igre najviše pogodaka postigao je Dimitrije Filipović, ukupno tri gola na tri meča, dok su najviše asistencija zabeležili Marko Prokić, Nemanja Vučurević i Marko Sretović, po tri.