Ostalo

Ostalo (118)

Ivan Nedeljković, najbolji srpski sudija u hokeju, nedavno je imao čast da pre utakmice Crvena zvezda – Medveščak, najboljim mladim sudijama – Stefanu Požaru i Urošu Mladenoviću – uruči zaslužene nagrade. Njih dvojica su najviše napredovala u proteklom periodu, pa su obojica na poklon dobila po pištaljku. Stefan je dobio pantalone, a Uroš kacigu.

- Sve je počelo sa željom Saveza hokeja na ledu Srbije da podigne kvalitet suđenja. Odlučili smo da one koji su najviše napredovali nagradimo. Drago mi je što imamo dobru komunikaciju sa Savezom i nadam se da će i u budućnosti biti tako – rekao je Nedeljković.

Ivan se od početka sezone nalazi na poziciji supervizora, u stalnom je kontaktu sa sudijama, te im daje neophodne savete kako bi unapredili znanje i veštine.

- Izuzetno sam zadovoljan komunikacijom koju imam sa sudijama. Kao što ekipa ima trenera od kojeg uči, tako i sudije imaju supervizora tj. mene. Idem na utakmice, nadgledam ih, pričam sa njima, savetujem. Ovo je prvi put da mi uopšte i imamo nekoga na poziciji supervizora. Obično su do sada mlađe sudije učile od starijih, ali nikada nije bilo na ovako visokom nivou. Uvek je bolje kada imate nekoga za koga znate da sedi na tribinama, sve posmatra, zapisuje.

Naravno, sve sudije nakon meča od Nedeljkovića dobiju iscrpne izveštaje.

- Evaluacija se vrši i usmenim i pisanim putem. Posle svakog meča koji odgledam, pričam sa sudijama, a teme su obično vezane za neke sporne situacije. Nakon jednog ili dva dana, svi na mejl dobijaju pisano mišljenje, kao i video snimke.

Ali ni tu se njihova komunikacija ne završava.

- Imamo sastanke ili im pošaljem na mejl situacije sa kojima se ne susreću stalno, a u kojima bi na utakmicama mogli da se nađu. Tako sam izdvojio pet zanimljivih situacija koje su se desile na utakmicama, pa smo detaljno razgovarali o tome kako se u takvim okolnostima treba ponašati. Uvek je lakše kada su sudije svesne i znaju da je već neko prošao kroz nešto. Kroz tuđa iskustva učimo kako da delamo na ledu.

Naravno, kao supervizor, Nedeljković mora da sarađuje i sa timovima.

- Moj posao nije samo da razgovaram sa sudijama, već i sa klubovima. Uvek kada imaju neko pitanje, spreman sam da odgovorim. Na taj način se gradi međusobno poverenje i stvara se zalog za budućnost.

Nedeljković je još jednom podvukao da je vrlo zadovoljan saradnjom sa Savezom.

- Veliki pomak se desio u sudijskoj organizaciji od ove godine. Imamo dugoročan plan koji ćemo, nadam se, ispuniti za pet godina. A kakvim smo tempom krenuli, uopšte ne bi trebalo da se dovodi u pitanje da li ćemo ga ispuniti. Naravno, greške će se dešavati, ali lagano ih smanjujemo na minimum. Želimo da još više poboljšamo kvalitet suđenja, da napravimo sistem u kojem ćemo imati odlične sudije koji će deliti pravdu na svetskim prvenstvima.

Mladi stručnjak je istakao i primarnu želju:

- Hoćemo da za pet godina imamo troje sudija koji bi mogli da sude na svetskim prvenstvima. Dvojicu muškaraca i damu. Za sada imamo jednu devojku, koja ima samo 14 godina, ali ako bude ovako nastavila da radi, može da se nađe na šampionatu planete kada postane punoletna. Imamo još dvojicu momaka sa kojim vredno treniramo.

  Srbija će u naredna dva meseca biti domaćin dva velika hokejaška takmičenja – Svetskog prvenstva za seniore (Druga divizija A grupa) i Šampionata sveta za igrače do 18 godina (Druga divizija B grupa).

- Na ovim takmičenjima imaćemo i naše sudije. Na šampionatu za igrače do 18 godina, pravdu će deliti Stefan Požar i Darko Popović. Obojici će ovo biti prvo svetsko prvenstvo. Kada govorimo o seniorskom takmičenju, tamo ćemo takođe imati dvojicu predstavnika, Tibora Fazekaša i Davida Perduva.

Nedeljković neće suditi u Beogradu, već u Diviziji A. Takođe, Ivan će deliti pravdu na 26. Univerzijadi koja će biti održana u Krasnojarsku (Rusija).

Hokejaši Crvene zvezde nastavili su sa ubedljivim igrama u IHL ligi. Crveno-beli su ponovo bili bolji od Medvešćaka, a ovog puta slavili su rezultatom 8:2 (2:0, 2:1, 4:1). Zvezda je do vođstva došla u osmom minutu, a strelac je bio Čegrintsev na asistenciju Vukičevića. Prednost je duplirana u 13. minutu, Popravka je asistirao, a Daniel pogodio mrežu.

Na 3:0 poviso je Cvik posle odličnog dodavanja Đumića. Medvešćak preko Vuglača smanji prednoost Zvezde, ali je Sabadoš u finišu druge trećine novo vratio tri gola prednosti domaćinu.

U poslednjoj deonici Zvezda je iskazala svoju dominaciju, golove su postigli Čegrintsev, Popravka, Brkušanin i Cvik, a poraz gostiju iz Zagreba donekle ublažio Kovaček.

Sa druge strane, Vojvodina je ponovo poražena u duelu sa Slavijom Junior. Novasađani su izgubili sa 6:0 (2:0, 1:0, 3:0). Domaći su poveli posle samo 11 sekundi igre i to rano vođstvo kao da je naslutilo konačan epilog. Zanimljivo je istaći da su hokejaši Vojvodine ponovo imali veliki broj isključenja.

 

 

 

Srpski klubovi ponovo su imali polovičan učinak u IHL ligi. Crvena zvezda slavila je još jedno pobedu, dok je Vojvodina pretrpela novi poraz.

Hokejaši Crvene zvezde nezadrživo gaze ka prvom mestu pred plej-of regionalnog takmičenja. Crveno-beli su kao domaćini ubedljivo savladali Medvešćak sa 8:0 (1:0, 4:0, 3:0) i još jednom potvrdili da su ubedljivo najkvalitetniji tim IHL lige. Iako su izabranici trenera Jovice ruse zabeležili ubedljiv trijumf na prvi gol čekalo se 19 minuta. Sabadoš je zatresao mrežu, a potom su se u drugoj trećini u strelce upisali Kulešov, Čegrintsev, Popravka i Vukičević.

U poslednjoj deonici Zvezda je rutinski meč privela kraju, crveno-beli su postigli još tri gola, a mrežu su tresli Brkušanin, Kerezović i Kulešov.

Vojvodina je pretrpela još jedan poraz, a ovog puta Novosađani su izgubili od slavije Junior sa 9:1 (3:0, 1:1, 5:0). Meč su obeležile brojne grubosti i veliki broj isključenja. Počasni gol za Vojvodinu postigao je Nemanja Vučurević na asistenciju Relje Radosavljevića.

 

 

 

Jedan je od najboljih hokejaša sa ovih prostora svih vremena. U prilog tome možda najbolje govori činjenica da je čak 31 godinu bio aktivan igrač. Legendarni golman Rašid Šemsedinović svoju bogatu hokejašku karijeru započeo je 1957. godine, a klizaljke o klin okačio je 1988. Potom je još 30 godina radio kao trener, pa je tako više od šest decenija bio aktivni učesnik hokejaških zbivanja.

Nedavno se našao u novoj ulozi. Na U20 Svetskom prvenstvu Druge divizije B grupa u ime SHLS bio je supervizor naše reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju. Kao pedatni hroničar popularni Čika Rale nas podseća da je posle 20 godina i SP kome je Novi Sad bio domaćin, a on selektor našeg tima, ovo prvo zlato za naše mlade hokejaše.   

- Selekcija Srbije je bila superiorna na ovom šampionatu, a protivnici nam nisu bili dorasli. Apsolutno zasluženo smo osvojili prvo mesto. Kada se napravi ovako dobar rezultat ono što nije bilo dobro u igri tima se obično zaboravlja. Moj posao je bio da sve pažljivo analiziram, da ukažem na neke propuste kako nam se u budućnosti ne bi ponavljali, pa je tako važno istaći da je efikasnost morala biti na višem nivou. U pet utakmica smo imali oko 200 šuteva, postigli smo 26 golova što je malo i to je moja osnovna zamerka. Ono što takođe mora da se poboljša je i igra "5 na 4" i igra "5 na 3" - naglašava Šemsedinović i dodaje:

- Bitno je istaći da su momci od prvog trentka shvatali da imaju ulogu favorita i sa tim su se dobro nosili. Ono što posebno treba istaći je činjenica da je ova ekpa  stvarana tri godine i na ovom primeru se najbolje vidi koliko je važan kontinuitet u radu. Jer, prethodne dve godine smo imali kvalitetniji sastav od ovog, ali nije osvojeno prvo mesto. Morali smo da sačekamo 20 godina da bi selekcija do 20 godina osvojila prvo mesto. Pamtim to dobro, jer sam bio trener te reprezentacije. Ponsam sam na onu, ali i na ovu generaciju posebno, jer uslovi u kojima se nalazi naš hokej nisu na zavidnom nivou i zato je ovaj rezultat toliko vredan i još više dobija na značaju.

Čika Rale ističe da bi 2019. godina mogla biti protkana uspesima:

- Uskoro se u Beogradu održava U18 Svetsko prvenstvo, a u aprilu i Šampionat za seniore. Postoje šanse da i juniori i seniori osvoje prvo mesto. Ne treba podceniti protivnike koji će igrati u grupi s nama, ali mislim da imamo kvalitet za željeni rezultat. Nadam se i verujem da će nekolicina igrača iz selekcije U20 biti u sastavu seniorske reprezentacije, jer su to oni i zaslužili - kratko zastaje Šemsedinović i pravi malu digresiju:

- Važno je napomenuti da je dolaskom novog predsednika Saveza Marka Milovanovića napravljen veliki pomak u vođenju nacionalnih selekcija. Igrači koji su selektirani u nacionalni tim se dobro tretiraju, postoji odnos međusobnog poverenja, obezbeđuju se adekvatne pripreme koje su predsulov za dobar rezultat.

Sa Čika Raletom smo i evocirali uspomena na prošla vremena u kojima ostavio neizbrisiv trag noseći dresove Avale, OHK Beograda, Partizana, Crvene zvezde, Vojvodine i reprezentacije nekadašnje Jugoslavije. U karijeri je ukupno odigrao 305 utakmica u klupskoj konkurenciji, a u dresu sa državnim grbom nastupao je 53 puta.  Bio je učesnik tri svetska prvenstva B grupe, predolimpijskog turnira u Saporu 1981. godine i Olimpijskih igara u Insbruku 1964.

- Najveći uspeh i san svakog sportiste je da učestvuje na Olimpijskim igrama. Te 1964. godine su uz mene taj san od hokejaša iz Srbije dosanjali i Aleksandar Anđelić, Mirko Holbus i Miroljub Đorđević - priseća se Šemsedinović i nastavlja:

- To je za mene bilo neverovatno iskustvo. Prvi put sam video izbliza hokejaše SSSR-a, Kanade, Amerike, Čeholovačke.. U Olimpijskom selu gde su svi sportisti bili smešteni, video sam nešto što me je tada veoma iznenadilo. Sovjetska reprezentacija, iako je imala meč u 10 sati ujutro, imala je prepodnevni suvi trening u olimpijskom selu i to na velikoj hladnoći. U to vreme to je za mene bilo nezamislivo. Imao sam i tu čast da u kvalifikacijama nastupim protiv Kanade što je bio nestvaran doživljaj.  Čak sam dobio i golmanske klizaljke od čuvenog kanadskog golmana Sepa Martina. Moje klizaljke su pukle na jednoj utakmici i on mi je poklonio svoje. To učešeće na Olimpjskim igrama ostaće mi u večnom sećanju, jer je to događaj koji se ne može ni sa čim uporediti.

Čika Rale se seća da je bio kandidat i za učešće na OI 1968, u Grenoblu. Bio je na završnim pripremama, ali kao povratnik iz JNA nije uspeo da se izbori za mesto u timu.

Listajući pažljivo ručno izrađene almanahe, dominiraju novinski natpisi u kojima se hvale golmanske bravure Šemsedinovića kao najboljji podsednik na blistavu karijeru. U oči upada crno-bela fotografija reprezentativaca nekadašnje Jugoslavije sa Titom:

- Bilo je to tokom Svetskog prvenstva B grupe u Zagrebu. Bio je to grandiozan događaj. Tito nam je bio u poseti, a na kraju smo osvojili treće mesto i opšta je ocena bila da sam bio najzaslužniji za taj uspeh.

Koliku je popularnost hokej nekada uživao na ovim prostorima govori i podatak da su o bravurama Šemsedinovića na golu pisane i pesme: "Rale majstor sa ploče ledene, za protivničke navale tvrđi je od stene".

Koliki je ugled uživao Rašid Šemsedinović kazuje i to da mu je beogradska SOFKA dodelia stan na Novom Beogradu, i da je jedini hokejaš kome je pripala ta čast. Kada ga upitate koja utakmica mu je bila najbolja u karijeri nema dilemu:

- Verovatno sam najbolji meč odigrao u dresu Partizana davne 1968. godine protiv Olimpije. Vratio sam se iz vojske, a iz Jesenica su u Olimpiju prešla četiri fenomenalna igrača. Za taj transfer su dobili po automobil, što je u ono vreme bilo nezamislivo. Ta ekipa Olimpije je bila mnogo jaka, prozvali su je Super tim. Međutim, na Tašmajadanu smo uspeli da ih pobedimo sa 3:2, a sutradan je u novinama osvanuo naslov "Šemsedinović zaustavio Super tim".

Čika Rale je bio vrstan sportista. Igrao je fudbal u Palilulcu, posedovao je i trenersku licencu Fudbalskog saveza Jugoslavije, bio je odličan stonoteniser i odbojakaš. Zanimljivo je istaći i da je njegov rođeni brat Buca takođe bio hokejaš, važio za igrača sa najjačim šutem. Tradiciju je nastavio sin Boris koji je igrao beka i nastupao za U18, U20 i seniorsku reprezentaciju nekadašnje Jugoslavije.

Na pitanje šta ga je toliko dugo godina zadržalo u hokeju, Šemsedinović kaže:

- Kada sam počeo da se bavim hokejom davne 1957. godine sebi sam dao zadatak da moram da uspem u tom sportu, da ne budem epizodista. Zato sam ceo svoj život posvetio sportu. Uporedo sam bio zaposlen u državnim firmama i kroz karijeru sam možda propustio tri ili četiri treninga. A, tebalo je samo izdržati zimu na Tašmajdanu. Trenirao sam tri puta dnevno, bilo je i individualnih treninga, a imao sam sreću da je sa monom radio poljski trener Peter Zenon koji je možda i najzaslužniji za moj karijeru. Zaista divan čovek, koji je sagledao moje kvalitete i maksimalno se angažovao da postanem dobar golman - zaključio je Šemsedinović.

Hokejaši Crvene zvezde nastavili su sa odličnim igrama u IHL ligi i triumfalnim nizom. Crveno-beli su u dva meča u samo dva dana do vrha napunili mrežu Zagreba. Izabranici trenera Jovice Rusa su za 120 minuta igre na gostovanju u glavnom gradu Hrvatske postigli čak 21 gol. Posle pobede od 10:1 u utorak, Zvezdini oklopnici su u sredu bili još ubedljiviji i slavili su sa 11:1 (3:0, 3:1, 5:0).

Najefikasniji bio je Pavel Popravka koji postigao tri gola, po dva puta u listu strelaca upisali su se Kulešov i Daniel, a mrežu su još tresli Gaidaš, Brkušanin, Sabadoš i Mašić.

Sa 65 bodova Crvena zvezda je ubedljivo prva na tabeli, ima čak 22 poena više u odnosu na najbližeg pratioca ekipu Celja.

Delegacija Saveza hokeja na ledu Srbije koju predvodi predsednik Marko Milovanović otputovala je u Stokholm gde će tokom međunarodnog turnira "Beijer Hockey Games" biti održan vrlo značajan seminar. U glavnom gradu Švedske razgovaraće se o razvojnim programima za mlade igrače, trenere i sudije.

Sastanku će osim domaćina, članova Hokejaške federacije Švedske i naše delegacije prisustvovati i predstavnici IIHF-a i hokejaških federacija Islanda, Bugarske i Belorusije.

 

 

 

Hokejaši Crvene zvezde nastavili su pobednički niz u IHL ligi. Crveno-beli su i drugi put u samo dva dana u Zagrebu pobedili ekipu Mladosti. Posle trijumfa u četvrtak rezultatom 5:1, izabranici trenera Jovicе Rusa slavili su i petak rezultatom 4:1 (0:0, 2:0, 2:1).

Zagrepčani su u drugoj utakmici pružili mnogo jači otpor, a mreže su mirovale sve do 29 minuta. Onda je na scenu stupio Mirko Đumić koji je sa dva uzastopna gola u drugoj trećini doneo prednost crveno-belima. Kod prvog gola asistirao mu je Robert Sabadoš, dok je drugi put pak u mrežu prosledio posle preciznih dodavanja Andreja Cvika i Artema Kulešova.

Posle Isključenja Bogdana Gaidaša Mladost je iskoristila igrača više i u 51. minutu preko Plahutara smanjila prednost i najavila uzbudljiv finiš. Međutim, Zvezda nije dopustila domaćinu da preokrene rezultat i napravi iznenađenje. Prvo je Kerezović u 57. minutu povisio na 3:1, a samo dva minuta kasnije Čegrintsev je postigao konačan rezultat. 

Hokejaši Crvene zvezde upisali su novu pobedu u IHL ligi. Crveno-beli su nastavili sa odličnim igrama i u Zagrebu su bez većih problema savladali ekipu Mladosti rezultatom 5:1 (2:0, 1:0, 2:1). Ovo je bila 10. uzastopna pobeda Zvezdinih oklopnika i ukupno 19. u dosadašnjem toku regionalnog takmičenja kojom su se dodatno učvrstili na prvom mestu.

Zvezda je u Zagrebu do vođstva stigla već u petom minutu, a strelac je bio Vjačeslav Čegrintsev posle preciznih dodavanja Novakovića i Brkušanina. Crveno-beli su tako na pravi način iskoristili isključenje Roberta Cerovečkog i igrača više na ledu.

Ponovo je Zvezda odlično igrala u situaciji kada je imala igrača više. Ovog puta uloge su bile zamenjene. Čegritsev i Novaković su odlično kombinovali, a gol je u 13. minutu postigao Marko Brkušanin.

Mreže su potom mirovale sve do 35. minuta, a onda se na asistenciju Artema Kulešova u strelce upisao Nikola Kerezović za vođstvo od 3:0.

Dominaciju na ledu u ovom meču Zvezda je potvrdila u 43. minutu svojim četvrtim golom, a mrežu je zatresao Mirko Đumić.

Počasni gol za Mladost postigao je Novak, a konačan rezultat postavio je Brkušanin svojim drugim pogotkom.  

 

 

 

 

 

 

Ivan Nedeljković s pravom nosi epitet najboljeg hokejaškog sudije u Srbiji. U proteklih nekoliko godina sudio je u USHL-u, najboljoj hokejaškoj juniorskoj ligi u Sjedinjenim Američkim Državama, drugi je evropski sudija koji je ušao u američki krovni kamp za suđenje, a "preko bare" je delio pravdu u više od 100 mečeva. 

Ipak, ovaj momak rođen 1989. godine, odlučio je da se vrati u Srbiju i sada pored srpske, sudi i u ligama Austrije i Mađarske. 
Najpre je, sa distance od 25 godina, govorio o tome kako se dogodilo da mu baš hokej uđe pod kožu i zavoli ga za čitav život. 

- Od pete do dvadesete godine sam trenirao aktivno hokej na ledu, bio sam učesnik dva svetska prvenstva (do 18 i 20 godina), a onda sam doživeo povredu posle koje nisam mogao da nastavim da treniram - počeo je priču Nedeljković.
Kao i uvek u životu - kraj nečega dovodi do novog početka.

- Kolega me je pozvao da probam da sudim i baš mi se svidelo. Posle prvog meča postao sam svestan da želim da to bude moj novi poziv. Bilo je to 2009.

Objasnio je i šta mu se posebno svidelo.

- To što treninzi nisu mnogo naporni. Potpuno su drugačiji od igračkih. Nema timskih već individualnih vežbanja. Moraš da budeš u kondiciji kako bi razdvojio igrače ako dođe do tuče na ledu. 

Da se trud, rad i zalaganje uvek isplate, u praksi je osetio i Nedeljković.
- Otišao sam na kamp u Ameriku i tamo se odmah svideo svojim šefovima jer sam iz dana u dan napredovao. Stalno sam radio na sebi, učio marljivo, imao odličnu komunikaciju sa svojim supervizorima. Naučio sam dosta tog leta 2015. godine, onda odlučio da se vratim. 

Po povratku sudio je u Mađarskoj ligi, ali je bio svestan da još dosta toga treba da nauči. Gladan znanja, kontaktirao je šefove u Americi, koji su podržali njegovu nameru da se vrati. 
- Da se razumemo, NHL je najbolja liga na svetu, totalno drugačija od svega što mi ovde radimo. Visok je nivo komunikacije sa šefovima, pritisak je drugačiji, tamo su tuče i opši haos potpuno normalni na svakoj utakmici. Ja sam sudio više od 100 utakmica. 

Nedeljković je ispričao i jednu od mnogih neobičnih situacija u kojima se našao u Americi. 
- Sudio sam meč, igrač je započeo tuču, udario je protivničkog igrača i izbio mu šest zuba. Krenula je opšta tuča, pet na pet, domaćin u sudijama prepozna glavnog krivca za poraz i krenu da nas vređaju. Toliko je bilo neprijatno da je policija morala da nas prati do izlaska iz grada. 

Objasnio je kako u opštem metežu zadrži fokus na onome što mora da uradi.
- Kada ste igrač onda instinktivno ulazite u tuču da biste odbranili saigrača i aktivni ste član toga, ali kao sudiji vaš posao je da razdvajate igrače. Tu morate da budete pribrani, da budete u kondiciji da možete da ih razdvojite. Pre meča mi već znamo ko su glavni igrači koji prave probleme u toku meča, pa na njih obratimo i posebno pažnju.

Da biste postigli da hokejaši poštuju vaše odluke, morate da budete autoritet. A kako se on stiče?
- Iskustvom, naravno. Stalnim radom na sebi. Kada ste novi u ovom poslu, svaka situacija je specifična i iz svake naučite nešto novo. Naravno, treba dosta vremena da bi se autoritet stekao. Vidi se na terenu kada ste sigurni u odluku koju ste doneli. Tada mirno objasnite igraču, ako nastave da se žale ili bivaju bezobrazni i za to postoje sankcije u vidu odstranjivanja sa terena.

U Srbiju se vratio posle dve godine. Sada sudi u srpskoj, austrijskoj i mađarskoj ligi. I kada ih uporedi, sve su potpuno različite.
- Ovde, na primer, igrači uopšte i ne dobijaju kazne. U Austriji se loše ponašanje igrača na terenu kažnjava finansijski i neigranjem. Da se razumemo, tamo se i loše sudije kažnjavaju. 

Kao neko ko je dosta toga prošao i naučio, Nedeljković je u Srbiji prepoznat da bi mogao da pomogne da se sudijski posao podigne na viši nivo.
- Rad sa sudijama ne može da se promeni preko noći, ali mislim da smo došli do pomaka i da imamo stvarno dobre pojedince.
Dvojica su se posebno istakla i njima će Nedeljković u narednom periodu uručiti zaslužene nagrade.
- Savez hokeja na ledu nam od početka ove sezone zaista pomaže i ostvarili smo napredak u komunikaciji sa njima. Oni su izdvojili novac da se kupi oprema Stefanu Požaru i Uroš Mladenoviću, sjajnkm mladim sudijama. Obojica su dobila po pištaljku, Stefan je dobio i pantalone, a Uroš kacigu. 

Nedeljković je posebno želeo da istakne dobru saradnju sa Savezom hokeja na ledu.
- Ne znam kako je bilo prethodnih godina, ali sada imamo odličnu saradnju. Oni su uvek spremni da nam pomognu. Postoji fond za sudije koje su najviše napredovale, zatim onaj iz kojeg se finansiraju sudije koje dele pravdu na svetskim prvenstvima. Dobili smo trenerke za zagrevanje, svi seminari su finansirani od strane Saveza. Stvarno je komunikacija na visokom nivou. 

Lični ciljevi Nedeljkovića vezani su za stalno napredovanje.
- Nemam više u planu da se vraćam da sudim u Ameriku, već možda odem samo na neke seminare. Takođe, posećujem kampove u regionu koji su sastavni deo napretka. Aktivan sam i u širenju znanja koje sam stekao, tako da se nadam da ćemo hokej podići na jedan viši nivo u Srbiji. 

 

 

 

 

 

 

Hokejaši Vojvodine nisu uspeli da naprave iznenađenje u duelu sa favorizavonim Zagrebom. Novosađani su poraženi u SPENS-u rezultatom 2:9 (0:3, 2:4, 0:2), jer jednostavno nisu imali rešenja za Miroslava Blagusa i Igora Ječmenjaka. Gosti su već u trećem minutu došli do vođstva, a do kraja prve trećini još dva puta su tresli mrežu Vojvodine. Dva gola u tom periodu postigao je Jačmenjak i jedan Blagus.

Relja Radosavljević je na asistenciju Nemanje Vučurovića na startu drug trećine smanjio prednost gostiju i najavio da bi meč mogao biti neizvesniji, ali Zagrepčani nisu dozvolili bilo kakvo iznenađenje. Serijom od tri uzastopna gola, a strelci su bili Jačmenjak i Blagus dva puta, stekli su pet golova prednosti (1:6). Radosavljević je bio strelac za Vošu i u 37. minutu , ali dva i po minuta kasnije Blagus je ponovo pogodio mrežu i vratio prednost od pet golova (2:7) veoma raspoloženim Zagrepčanima.

U poslednjoj trećini Blagus je postigao i svoj peti gol, a u strelce se upisao i Polašek za ubedljiv trijumf gostiju iz Hrvatske.

 

 

 

 

 

 

 

Prava goleada viđena je u duelu Crvene zvezde i Vojvodine u ledenoj hali Pionir. Zvezdini oklopnici su još jednom opravdali ulogu favorita i zasluženo su slavili rezultatom 11:4 (3:1, 4:0, 4:3), a ovo je bio četvrti trijumf crveno-belih iz isto toliko dosadašnjih mečeva sa Novosađanima u regionalnoj ligi.

U prvoj trećini Zvezda je stekla prednost od dva gola razlike (3:1), a strelci su bili Čegrintsev, Podunavac i Brkušanin, dok je strelac za Vojvodinu bio Le Fol. Druga trećina bila je potpuno u znaku domaćih hokejaša koji su čak četiri puta zatresli mrežu Vojvodine. Strelci u ovom periodu bili su Kerezović, Ristić, Čegrintsev i Kulešov.

Opuštanje izabranika trenera Zvezde Jovice Rusa Vojvodina je iskortila u prvom delu poslednje trećine. Novosađani su za samo deset minuta preko Lantagne, Ekmečića i Le Fola postigli tri gola i prišli na 7:4. Međutim, Crvena zvezda je furiozno odigrala u finišu meča, Čegrintsev se tri puta upisao u strelce, a Vukićević jednom za još jedan ubedljiv trijumf.

 

 

 

U prostorijama Saveza hokeja na ledu Srbije 16. januara održan je veoma konstruktivan sastanak kome su osim generalnog sekretara Saveza Aleksandra Milosavljevića i direktora takmičenja Bogdana Dabovića prisustvovali predstavnici klubova: Jovica Rus (Crvena zvezda, Red Team), Igor Kosović (Partizan, Marbo), Vladan Drozdik i Miroslav Nadaški (Vojvodina), Dragoslav Pajić (NS Stars) kao i Vojin Koljenšić, koordinator ERSTE lige budućih šampiona. Odsutni su bili samo predstavnici Spartaka.

Glavna tema sastanka bili su novonastali problemi zbog velikog broja neodigranih utakmica u ligama U12 i U15. Sve to moglo bi da ima dalekosežne posledice po hokejaški sport u Srbiji, pogotovo ako lige ne budu okončane. Direktor takmičenja Bogdan Dabović izneo je konkretne podatke po kojima u kategoriji za hokejaše do 12 godina od do sada predviđene 22 utakmice odigrano je samo osam, a u kategoriji za igrače do 15 godina, od planiranih 18 utakmica registrovano je samo četiri.

Kao razloge velikog broja neodigranih utakmica predstavnici klubova naveli su nepostojanje posebnog komesara za takmičenje mlađih kategorija koji bi vršio detaljniju kontrolu, striktno sprovodio sankcije kao i činjenica da se prilikom otkazivanja utakmica odmah ne zakazuje i novi termin.

Takođe, kao jedan od osnovnih problema navedene su i finansije i teška materijalna situacija klubova.

Upravo iz tog razloga, generalni sekretar Saveza hokeja na ledu Srbije Aleksandar Milosavljavić tom prilikom je istakao da Savez na sve načine pokušava da pronađe rešenje iz novonastale situacije, pa je predstavnicima klubova predstavio ideju i inicijativu koja je potekla od članova Upravnog odbora:

- Shodno činjenici da će Beograd ove godine biti domaćin dva svestka prvenstva, Savez će prihodovati određena novčana sredstva. Predlog Upravnog odbora je da sav taj novac bude usmeren klubovima i da od tih sredstava budu podmireni troškovi organizacije turnira i troškovi ptovanja za učesnike ERSTE lige budućih šampiona u kategoriji U8 i U10, kompletni troškovi organizacije utakmica i putovanja za učesnike lige U12 kao i troškovi putovanja za klubove koji se takmiče u ligi U15. Jedini uslov za to je da se poštuju pravila - rekao je Milosavljević i potom pojasnio:

- Neophodno je da klubovi usaglase termine svih neodigranih utakmica u ligama U12 i U15, a rok za to je 18. januar. Da se pridržavaju postignutog dogovora i lige uspešne privedu kraju, a u tom slučaju predviđena novčana sredstva, na osnovu troškovnika koji su do sada bila predstavljena Savezu, bila bi refundirana - zaključio je Milosavljević.

Predviđeni rok je prošao, međutim, u kancelariju Saveza do danas iz klubova nije stigla nikakva informacija da su preduzeti bilo kakvi koraci u pogledu zakazivanja utakmica u ligama U12 i U15. Iz tog razloga generalni sekretar SHLS Aleksandar Milosavljević se još jednom klubovima obratio pismom u kome se između ostalog kaže:

"Kao jedan od učesnika navedenog sastanka, stekao sam utisak da ćete preuzete obaveze ispuniti jer je predlog i akcija naišla na opšte odobravanje.  S obzirom na to da je rok prošao, zatečen sam totalnim odsustvom bilo kakve aktivnosti u vezi sa vašim obavezama. I pored nastojanja da proniknem u ovakvo postupanje, nisam uspeo da pronađem razlog za to. Jedino što izgleda kao logično objašnjenje koje mi se nameće jeste da vam je ovaj vid pomoći suvišan. S obzirom da su mi finansijske prilike klubova uglavnom poznate, nisam u stanju da ovo prihvatim kao pravi razlog, a razlozi koje smo svi toliko puta čuli na raznim sastancima i u neposrednom kontaktu su očigledno samo loši izgovori i dokaz da nema dovoljno dobre volje za bilo kakav rad u zajedničkom interesu".

 

 

 

Odigran je još jedan duel srpskih predstavnika u regionalnoj IHL ligi. I ovog puta hokejaši Crvene zvezde bili su bolji od Vojvodine rezultatom 6:1 (3:0, 2:1, 1:0). Iako su bili oslabljeni neigranjem nekoliko igrača, Beograđani su još jednom pružili odličnu partiji i pokazali zašto se  s pravom nalaze na vrhu tabele.

Već posle prve trećine beogradski crveno-beli su imali tro gola prednosti, a u strelce su se upisivali Gaidaš, Čegrintsev i Brkušanin. Novosađani su preko Miloša Babića početkom druge deonice smanjili na 3:1, ali njihovo slavlje posle gola trajalo je samo dva minuta pošto je Andrej Cvik zatresao mrežu i povisio vođstvo Zvezde na 4:1. U 35 minutu Andrej Cvik je još jednom pronašao put do gola, a konačan rezultat postavio je Marko Brkušanin u 48. minutu.

Crvenoj zvezdi ovo je bila već 16. pobeda u 20 mečeva, dok je Vojvodina pretrpela i 14 poraz u 17. meču regionalnog takmičenja

 

 

 

Hokejaši Vojvodine propustili su veliku priliku da zabeleže drugu pobedu u IHL ligi. Novosađani su prokockali veliko vođstvo, ali su do trijumfa u duelu sa Medvešćakom i dva boda došli nakon boljeg izvođenja penala 4:3 (1:0, 2:1, 0:2, 0:0 - 1:0).

Vojvodina je odlično počela meč i posle 38. minuta igre imalaje prednost od tri gola, ali je Medvešćak uspeo da odvede meč u produžetak. Novosađani su poveli u 19. minutu golom Relje Radosavlevića posle preciznih dodavanja Čengerija i Nemanje Vučurevića.

Radosavljević je bio strelac i drugog gola za Vojvodinu početkom druge trećine, a u 38. minutu Nemanja Vučurević povećao je prednost Vojvodine na 3:0. Međutim, samo minut i po kasnije Medvešćak je došao do prvog gola. Domaći su iskoristili situaciju sa dva igrača više na pravi način, a strelac je bio Simišič. U poslednjoj trećini mrežu Vojvodine tresli su Bukovič i Ružić, pa je meč pomalo neočekivano otišao u produžetak. U dodatnih pet minuta nije bilo golova, a odlučujući penal realizovao Nemanja Vučurević.

 

 

 

U skladu sa Članom 10, stav 1, tačka 7 Zakona o sprečavanju dopinga u sportu Antidoping agencija Srbije (ADAS) svim nacionalnim granskim sportskim savezima dostavila je listu zabranjenih supstanci za 2019. godinu.

Upravni odbor Antidoping agencije Republike Srbije utvrđuje, najmanje jedanput godišnje, Listu zabranjenih doping sredstava za sportiste u skladu sa Evropskom konvencijom o sprečavanju dopinga u sportu i međunarodnim standardima za listu zabranjenih sredstava odobrenim od strane Svetske antidoping agencije.

Listu zabranjenih sredstava možete pronaći OVDE.

Takođe, Antidoping agencija Srbije dostavila je i džepni priručnik koji sadrži osnovne informacije o suspstancama koje se nalaze na listi zabranjenih supstanci, izuzeću radi terapoijske upotrebe, dijetetskim suplementima, proceduri kontrole urina, proceduri doping kontrole krvi, povredama antidoping pravila i primerima dozvoljenih lekova.

Džepni priručnik Antidpoing agencije Srbije možete pronaći OVDE.

 

 

 

Page 1 of 6