Početna Projekti Rana identifikacija i odgovarajuća pomoć žrtvama torture među izbeglicama sa Bliskog istoka i iz severne Afrike

Rana identifikacija i odgovarajuća pomoć žrtvama torture među izbeglicama sa Bliskog istoka i iz severne Afrike

2 minuta čitanja
0
0
159

2022. godine broj izbeglica u Srbiji se udvostručio u odnosu na prethodnu godinu. Jedna trećina izbeglica je preživela teške traume, torturu ili zlostavljanje u zemlji porekla i u tranzitu, a mnogi su preživeli ili bili svedoci ratne traume. Broj neregistrovanih izbeglica/tražilaca azila koji prolaze kroz Srbiju 2022. godine je nepoznat jer su rute krijumčarenja izuzetno rasprostranjene. Većina njih ostaje u Srbiji samo nekoliko dana ili nekoliko meseci i odlazi do svoje krajnje destinacije u EU. Ilegalno prelaze granice uz pomoć krijumčara. Većina izbeglica ima brojne neuspele pokušaje prelaska granica tokom kojih doživljavaju razna nasilja od strane krijumčara i granične policije.

Pomoć u rehabilitaciji i integraciji se i dalje uglavnom pruža preko nevladinih organizacija, a kao jedini pružalac sveobuhvatne rehabilitacije za žrtve torture, IAN dobija sve veći broj upućivanja na svoje specijalizovane usluge za visoko traumatizovane osobe.

S tim u vezi, cilj ovog projekta je da omogući sveobuhvatnu podršku i pomoć za žrtve torture i članove njihovih porodica i to kroz sledeće aktivnosti:

  1. Individualna i grupna psihološka podrška
  2. Psihijatrijska podrška
  3. Medicinska podrška

Projekat je podržan od strane UN volonterskog fonda za žrtve torture (UNVFVT).

Trajanje projekta: 1. jauar 2023. do 31. decembar 2024.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Projekti

Takođe Pogledajte

Finansijska podrška za održavanje i jačanje sveobuhvatne rehabilitacije za osobe koje su preživele torturu

IAN Centar za rehabilitaciju žrtava torture (CRTV) pruža sveobuhvatnu rehabilitaciju osoba…