Početna Aktuelnosti Završna konferencija na projektu „Borba protiv torture i nekažnjivosti“

Završna konferencija na projektu „Borba protiv torture i nekažnjivosti“

4 minuta čitanja
0
0
505

U sredu, 20. novembra 2019. u Aero klubu u Beogradu održana je završna konferencija na projektu „Borba protiv torture i nekažnjivosti“. Projekat sprovode IAN i YUCOM, a finansijski podržavaju Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Trajanje projekta je dve godine i realizuje se u peridu decembar 2017. – novembar 2019. godine.

Završna konferencija na projektu bila je prilika da se okupe svi relevantni akteri koji deluju na polju prevencije torture, borbi protiv nekažnjivosti počinilaca i rehabilitaciji žrtava, tri ključna aspekta u borbi protiv torture na koje se i sam projekat odnosi.

Konferencija je otvorena premijernim prikazivanjem filma „Podsećanje“ koji je nastao kao rezultat ovog projekta, a u kome su klijenti IANa, žrtve torture, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja, podelili svoja iskustva i podsetili društvo na strašnu i nehumanu proirodu ovog dela i trajne posledice koje ono ostavlja na preživele i članove njihovih porodica.

U nastavku konferencije su u okviru dva panela govorili eminentni stručnjaci iz oblasti  zaštite ljudskih prava i zaštite lica koja su doživela torturu, kao i predstavnici donatora i institutcija. Predstavljeni su zajednički napori za dostizanje krajnjeg cilja – a to je društvo bez torture, društvo gde se počinioci kažnjavaju, a žrtve oporavljaju.

Tokom prvog panela publici su se obratili Biljana Petrović, izvršna direktorka IANa; Una Keli iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Džon Endru Jang iz Predstavništva UNHCR u Srbiji; Svetlana Velimirović, Komesarijat za izbeglice i migracije; Dušan Pokuševski, Beogradski centar za ljudska prava; Silvija Panović-Đurić iz Kancelarije Saveta Evrope i Prof. dr Đorđe Alempijević, član Evropskog komiteta za prevecniju torture CPT i profesor na Medicinskom fakultetu.

Na drugom panelu govorili su Bojana Trivunčić, projektna menadžerka i psihološkinja u IANu; Nikola Kovačević, pravnik, Beogradski centar za ljudska prava i Pravni fakultet Univerziteta Union; Prof. dr Vladimir Jović, psihijatar i psihoanalitičar, IAN; Katarina Toskić, pravnica YUCOMa; Lazar Stefanović, pravnik, MDRI i Katarina Golubović, predsednica YUCOMa.

Konferenciji je prisustvovalo preko 70 učesnika, a veliko interesovanje pokazali su zaposleni u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

PODRŠKA SVEDOCIMA U SUĐENJIMA ZA RATNE ZLOČINE

Na konferenciji za medije juče je predstavljen projekat „Psihosocijalna podrška svedocima/…