Početna Aktuelnosti Završna konferencija na projektu „Borba protiv torture i nekažnjivosti“

Završna konferencija na projektu „Borba protiv torture i nekažnjivosti“

4 minuta čitanja
0
0
126

U sredu, 20. novembra 2019. u Aero klubu u Beogradu održana je završna konferencija na projektu „Borba protiv torture i nekažnjivosti“. Projekat sprovode IAN i YUCOM, a finansijski podržavaju Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Trajanje projekta je dve godine i realizuje se u peridu decembar 2017. – novembar 2019. godine.

Završna konferencija na projektu bila je prilika da se okupe svi relevantni akteri koji deluju na polju prevencije torture, borbi protiv nekažnjivosti počinilaca i rehabilitaciji žrtava, tri ključna aspekta u borbi protiv torture na koje se i sam projekat odnosi.

Konferencija je otvorena premijernim prikazivanjem filma „Podsećanje“ koji je nastao kao rezultat ovog projekta, a u kome su klijenti IANa, žrtve torture, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja, podelili svoja iskustva i podsetili društvo na strašnu i nehumanu proirodu ovog dela i trajne posledice koje ono ostavlja na preživele i članove njihovih porodica.

U nastavku konferencije su u okviru dva panela govorili eminentni stručnjaci iz oblasti  zaštite ljudskih prava i zaštite lica koja su doživela torturu, kao i predstavnici donatora i institutcija. Predstavljeni su zajednički napori za dostizanje krajnjeg cilja – a to je društvo bez torture, društvo gde se počinioci kažnjavaju, a žrtve oporavljaju.

Tokom prvog panela publici su se obratili Biljana Petrović, izvršna direktorka IANa; Una Keli iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Džon Endru Jang iz Predstavništva UNHCR u Srbiji; Svetlana Velimirović, Komesarijat za izbeglice i migracije; Dušan Pokuševski, Beogradski centar za ljudska prava; Silvija Panović-Đurić iz Kancelarije Saveta Evrope i Prof. dr Đorđe Alempijević, član Evropskog komiteta za prevecniju torture CPT i profesor na Medicinskom fakultetu.

Na drugom panelu govorili su Bojana Trivunčić, projektna menadžerka i psihološkinja u IANu; Nikola Kovačević, pravnik, Beogradski centar za ljudska prava i Pravni fakultet Univerziteta Union; Prof. dr Vladimir Jović, psihijatar i psihoanalitičar, IAN; Katarina Toskić, pravnica YUCOMa; Lazar Stefanović, pravnik, MDRI i Katarina Golubović, predsednica YUCOMa.

Konferenciji je prisustvovalo preko 70 učesnika, a veliko interesovanje pokazali su zaposleni u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

Hitan apel UN izvestiocu za torturu

Zajedno sa još 10 organizacija civilnog društva koje su deo Platforme za saradnju sa mehan…