Početna Aktuelnosti Hitan apel UN izvestiocu za torturu

Hitan apel UN izvestiocu za torturu

2 minuta čitanja
0
0
205

Zajedno sa još 10 organizacija civilnog društva koje su deo Platforme za saradnju sa mehanizmima Ujedinjenih nacija za ljudska prava, klaster za torturu, IAN je uputio hitan apel UN Specijalnom izvestiocu za torturu, Prof. Nilsu Melceru, povodom dešavanja na protestima u Srbiji, a vezano za slučajeve torture i policijske brutalnosti.

Pismo poslato izvestiocu UN-a sadrži trinaest dokumentovanih primera kako je policija postupala prema učesnicima protesta koji su počeli 7. jula u Beogradu.

U pismu se zahteva da UN Specijalni izvestilac, bez odlaganja, naloži Vladi Srbije i drugim relevantnim institucijama da preduzmu mere u cilju sprečavanja daljih incidenata, kao i sprovođenja adekvatne istrage i procesuiranja svih slučajeva zloupetrebe i primene prekomerne sile tokom protesta.

Organizacije koje su pored IAN-a potpisale apel: Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11; Beogradski centar za ljudska prava; Centar za prava deteta; ERA – LGBTI Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey; FemPlatz; GETEN; Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom Srbije MDRI-S; Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM; YUROM Centar; Centar za podršku ženama – Mreža SOS Vojvodina.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

PODRŠKA SVEDOCIMA U SUĐENJIMA ZA RATNE ZLOČINE

Na konferenciji za medije juče je predstavljen projekat „Psihosocijalna podrška svedocima/…