Početna Aktuelnosti Obeleženi Svetski dan izbeglica i Međunarodni dan žrtava torture

Obeleženi Svetski dan izbeglica i Međunarodni dan žrtava torture

7 minuta čitanja
0
0
95

U saradnji sa Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice UNHCR i Volonterskim fondom Ujedinjenih nacija za podršku žrtvama torture UNVFVT, IAN je 23. juna 2023. godine obeležio Svetski dan izbeglica i Međunarodni dan podrške žrtvama torture događajem održanom na Fakultetu političkih nauka u Beogradu pod nazivom „Moj put, moja priča“.

Događaj su otvorili Sufijan Ađali, Predstavnik Visokog komesara UN za izbeglice u Srbiji, Ana Janković Jovanović, vršiteljka dužnosti šefice Tima Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Biljana Petrović, izvršna direktorka IAN.

Pozdravivši prisutne, gospodin Ađali, ukazao je na težinu odluke koja se vezuje za napuštanje svog doma i odlazak u drugu zemlju i pružio podršku i saosećanje izbeglicama koje su bile primorane da to urade. ,,Zaštita koju uživate u svojoj zemlji može da nestane kako u njoj, tako i van nje. Kada odlučite da zaštitu koju ste izgubili u svojoj zemlji pokušate da nađete u drugoj, vi se odlučujete na potpunu promenu života“, dodao je Ađali. On je istakao da je razlika između migranata i izbeglica u tome što migranti mogu da se vrate svojim kućama, dok izbeglice na to nemaju pravo. Glavni razlog je u tome što izbeglice imaju strah od progona iz svoje domovine, a to se događa zbog vere, rase, nacije ili bilo kog drugog političkog opredeljenja.

Vršiteljka dužnosti šefice Tima Ujedinjenih Nacija za ljudska prava u Srbiji Ana Janković Jovanović rekla je da je ovo odličan trenutak da se prisetimo svih ljudskih prava, bez obzira na lična svojstva. Ona je naglasila da Fond Ujedinjenih Nacija za ljudska prava već dugi niz godina podržava rad Međunarodne mreže pomoći, sa kojom rade na širenju svesti o problemu torture nad izbeglicama. ,,Apsolutna zabrana torture jedna je od osnovnih načela i veoma je važna nacionalna podrška izbeglicama koje dolaze u Srbiju. Pre 75 godina države su se usaglasile o tome koja su to prava koja su osnovna svakom čoveku i to svakome treba da bude omogućeno“, zaključila je Ana Janković Jovanović.

U okviru događaja održana je i produkcija filma „Podsećanje“ koji predstavlja svedočenje žrtava torture o njihovim iskustvima, nakon kog su se obratili novinar i zamenik glavnog urednika nedeljnika ,,Vreme“ Momir Turudić i psihološkjinja i psihoterapeutkinja IAN-a Bojana Trivunčić.

Turudić započeo je diskusiju o filmu i podsetio na velike izbegličke krize koje još uvek traju, a koje su započete 2009. i 2015. godine. On je objasnio da to za njega nisu izbegličke krize već ,,seoba naroda“. ,,Kroz film su povezane priče o mukama koje su prošli ljudi sa ovih prostora. Dok smo radili na filmu, osetili smo nadu koju oni osećaju i snagu koju imaju da bi mogli svoje priče da podele sa drugima“, dodao je

Bojana Trivunčić govorila je o problemu torture i tome kakvu posledicu ona ima po psihičko zdravlje ljudi. Ona je naglasila da su istraživanja pokazala da su žrtve torture većinom izbeglice i da to pokazuje i činjenica da su njihovi klijenti uglavnom izbeglice. ,,Izbeglice i tražioci azila imaju svoje obaveze, ali i prava koja uglavnom ne mogu da ostvare ili ih otežano ostvaruju. Tortura je nasilje koje sprovodi institucija ili bilo ko u svojstvu države i da bi se čovek rehabilitovao nakon takvog iskustva potrebno je da počinilac bude kažnjen“, zaključila je.

Kraj ovog događaja uveličali su IAN-ovi korisnici, podelivši delove svojih priča o tome kako je izgledao njihov put tokom izbeglištva i integracija u Srbiji. Svojim nastupom, još jednom su nam pokazali da je moguće početi ispočetka i promeniti svoj život iz korena i pored svih teškoća i jezivih događaja koje su preživeli i time zatvorili ovaj događaj u svetlom duhu.

Učitaj Više Srodnih Članaka
  • IN MEMORIAM

    Naša draga koleginica Gordana Stankov Stojilović nas je prerano napustila u svojoj 49. god…
  • Poziv za dostavljanje ponuda za psihijatrijske usluge

    Međunarodna mreža pomoći I.A.N. International Aid Network sprovodi projekte: „Psihosocijal…
  • PODRŠKA ŽENAMA

    Povodom 16 dana aktivizma, tokom novembra i decembra IAN je organizovao ginekološke pregle…
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

IN MEMORIAM

Naša draga koleginica Gordana Stankov Stojilović nas je prerano napustila u svojoj 49. god…