Početna Aktuelnosti Obuke za dadilje

Obuke za dadilje

5 minuta čitanja
0
0
196

Prethodne nedelje održane su tri online edukacije za članove/ice novoosnovanog Udruženja dadilja Srbije. Edukacije su održane u okviru projekta “ Vrednovanje brige o deci i kućnih poslova” koji je deo većeg projekta “Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada“, koji sprovodi UN Women u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade.

Trening o upravljanju projektnim ciklusom (PCM) održan je 7. septembra 2020. godine. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom vezanom za pandemiju COVID 19, kao i preporučenim merama zaštite i prevencije širenja oboljenja, trening je održan online preko ZOOM aplikacije. Treningu je prisustvovalo 11 učesnika/ca. PCM trening je imao za cilj povećanje znanja i veština aktivista udruženja u upravljanju projektnim ciklusom kako bi mogli da samostalno razvijaju i sprovode projekte u skladu sa misijom i ciljem svog udruženja. Program treninga obuhvatio je osnove upravljanja projektnim ciklusom, detalje o elementima i fazama projektnog ciklusa, metodologiju logičkog okvira, SMART metodologiju razvijanja projekta, kao i druge alate koji se koriste za efikasno upravljenje projektima. Učesnici/e treninga su pokazali veliko zanimanje za sadržaj treninga i aktivno učestvovali kroz postavljanje pitanja i diskusiju. Posebno intresovanje su pokazali za elemente uspešnog predloga projekta i na najčešće slabe tačke i nedostatke koji mogu dovesti do slabije evaluacije predloga projekta.

Trening Zaštita, nega, briga i ishrana beba i dece održan je 10.9.2020. putem zoom aplikacije. Treningu je prisustvovalo 11 učesnica. Sve učesnice su aktivno učestvovale i naročito ih je interesovala tema ishrane beba i dece. Što se tiče bezbednosti i održavanju higijene, naročita pažnja je posvećena prevenciji Covida-19 i učesnice su podelile da dosta informacija o samom načinu širenja virusa nisu znale pre treninga. Bilo je dosta pitanja oko delovanja u situacijama elektriciteta i požara, a jako ih je zainteresovao deo izlaganja šta se radi posle poplava. Sve učesnice su podelile sličnu impresiju da im je vreme proletelo i da sa nestpljenjem očekuju sledeći trening. Neke od poruka koje smo dobili:

Hvala svima puno na ovoj divnoj edukaciji. Hvala Vam što mislite na nas i što ste nas se setili da postojimo

Ja sam se večeras osećala kao deo nekog sistema po prvi put. Učila sam nešto za sebe i posvetila se sebi i svom napretku. Ne pamtim kada mi se ovo desilo poslednji put.

Trening Osnove prve pomoći kod beba i dece održan je 11.9.2020. za ukupno 9 učesnica. Na početku treninga je bilo dosta pitanja vezanih za prethodnu obuku na temu ishrane dece i beba. Učesnice su aktivno učestvovale za sve vreme trajanja kursa. Dosta interesovanja je izazvao deo oko Hajmlihovog zahvata, postupak prilikom gušenja i kako uraditi procenu vitalnih znakova. Pažnju su naročito zaokupile situacije koje svakodnevno mogu da se dese poput sunčanice, curenja krvi iz nosa, povišene temperature i febrilne konvulzije i šta odmah uraditi sa osobom kojoj ubod insekta izazova naglo oticanje i anafilaktički šok.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

PODRŠKA SVEDOCIMA U SUĐENJIMA ZA RATNE ZLOČINE

Na konferenciji za medije juče je predstavljen projekat „Psihosocijalna podrška svedocima/…