Početna Aktuelnosti Obuke za dadilje

Obuke za dadilje

5 minuta čitanja
0
0
127

Prethodne nedelje održane su tri online edukacije za članove/ice novoosnovanog Udruženja dadilja Srbije. Edukacije su održane u okviru projekta “ Vrednovanje brige o deci i kućnih poslova” koji je deo većeg projekta “Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada“, koji sprovodi UN Women u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade.

Trening o upravljanju projektnim ciklusom (PCM) održan je 7. septembra 2020. godine. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom vezanom za pandemiju COVID 19, kao i preporučenim merama zaštite i prevencije širenja oboljenja, trening je održan online preko ZOOM aplikacije. Treningu je prisustvovalo 11 učesnika/ca. PCM trening je imao za cilj povećanje znanja i veština aktivista udruženja u upravljanju projektnim ciklusom kako bi mogli da samostalno razvijaju i sprovode projekte u skladu sa misijom i ciljem svog udruženja. Program treninga obuhvatio je osnove upravljanja projektnim ciklusom, detalje o elementima i fazama projektnog ciklusa, metodologiju logičkog okvira, SMART metodologiju razvijanja projekta, kao i druge alate koji se koriste za efikasno upravljenje projektima. Učesnici/e treninga su pokazali veliko zanimanje za sadržaj treninga i aktivno učestvovali kroz postavljanje pitanja i diskusiju. Posebno intresovanje su pokazali za elemente uspešnog predloga projekta i na najčešće slabe tačke i nedostatke koji mogu dovesti do slabije evaluacije predloga projekta.

Trening Zaštita, nega, briga i ishrana beba i dece održan je 10.9.2020. putem zoom aplikacije. Treningu je prisustvovalo 11 učesnica. Sve učesnice su aktivno učestvovale i naročito ih je interesovala tema ishrane beba i dece. Što se tiče bezbednosti i održavanju higijene, naročita pažnja je posvećena prevenciji Covida-19 i učesnice su podelile da dosta informacija o samom načinu širenja virusa nisu znale pre treninga. Bilo je dosta pitanja oko delovanja u situacijama elektriciteta i požara, a jako ih je zainteresovao deo izlaganja šta se radi posle poplava. Sve učesnice su podelile sličnu impresiju da im je vreme proletelo i da sa nestpljenjem očekuju sledeći trening. Neke od poruka koje smo dobili:

Hvala svima puno na ovoj divnoj edukaciji. Hvala Vam što mislite na nas i što ste nas se setili da postojimo

Ja sam se večeras osećala kao deo nekog sistema po prvi put. Učila sam nešto za sebe i posvetila se sebi i svom napretku. Ne pamtim kada mi se ovo desilo poslednji put.

Trening Osnove prve pomoći kod beba i dece održan je 11.9.2020. za ukupno 9 učesnica. Na početku treninga je bilo dosta pitanja vezanih za prethodnu obuku na temu ishrane dece i beba. Učesnice su aktivno učestvovale za sve vreme trajanja kursa. Dosta interesovanja je izazvao deo oko Hajmlihovog zahvata, postupak prilikom gušenja i kako uraditi procenu vitalnih znakova. Pažnju su naročito zaokupile situacije koje svakodnevno mogu da se dese poput sunčanice, curenja krvi iz nosa, povišene temperature i febrilne konvulzije i šta odmah uraditi sa osobom kojoj ubod insekta izazova naglo oticanje i anafilaktički šok.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

Poziv za dostavljanje ponuda za smeštaj za antiburnout trening

Međunarodna mreža pomoći I.A.N. International Aid Network sprovodi projekat „Support to su…