Početna Publikacije Izbeglištvo, trauma i tortura Posledice prinudne mobilizacije 1995. godine

Posledice prinudne mobilizacije 1995. godine

4 minuta čitanja
0
0
311

Malo je onih koji ne dele opšte osećanje da su se nama, građanima bivše Jugoslavije u poslednjih petnaest godina desile strašne i nezamislive stvari. Kada je reč o razumevanju razloga za sve to što nam se dogodilo, slika je potpuno drugačija: teško je naći makar dve osobe čije će viđenje uzroka velike jugoslovenske tragedije biti u svemu identično. Sigurno je da ti uzroci, kao ni uzroci tolikih drugih istoriji poznatih tragedija izazvanih delovanjem ljudi, nisu ni jednoznačni ni jednostavni. Ta činjenica, udružena sa činjenicom da postoje zadivljujuće mentalne razlike između ljudskih bića, dovoljna je da proizvede neizmernu količinu razlika u iščitavanju razloga za ono što nam se dogodilo.

Ali ova knjiga nema pretenziju da razotkrije uzroke jugoslovenske tragedije. Svrha njenog pisanja je dvojaka: da informiše , ili tačnije da podseti čitaoca na jednu sasvim specifičnu epizodu u mozaiku događaja koji možemo nazvati velikom jugoslovenskom tragedijom, kao i da pokuša da ga isprovocira da se zamisli nad njom i njenim značenjem.

Epizoda kojom se ovde bavimo je prinudna mobilizacija krajiških izbeglica u leto 1995. godine, na teritoriji tadašnje SRJ, i njihovo odvođenje u mobilizacijsko-vaspitne kampove, pre svega u onaj u Erdutu…

Iz Predgovora knjige „Posledice prinudne mobilizacije 1995. godine“

Svi delovi knjige, kao i sama knjiga u celini su u PDF formatu:

Sadržaj:

PREUZMI CELU KNJIGU - Posledice prinudne mobilizacije 1995. godine (574 downloads) (1,80 MB)

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Izbeglištvo, trauma i tortura

Takođe Pogledajte

The Game

Od 2015. godine, kada je migracija takozvanom „balkanskom rutom“ bila na vrhuncu, značajan…