Početna Aktuelnosti Međunarodna konferencija o mentalnom zdravlju održana u Beogradu

Međunarodna konferencija o mentalnom zdravlju održana u Beogradu

3 minuta čitanja
0
0
180

Međunarodna konferencija pod nazivom „U susret novoj strategiji zaštite mentalnog zdravlja i tretmanu zasnovanom na ljudskim pravima“ održana je 8. i 9. juna 2018. u Beogradu u hotelu Zira. Konferenciju su organizovali Međunarodna mreža pomoći IAN i Odsek za mentalno zdravlje iz Trsta u okviru projekata EQUAL – koji je finansiran od strane Regije Fruli Venecija Julija Italija i Savet Evrope, u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica u Srbiji“, koji je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope “Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku.
Cilj skupa bio je da se razmene mišljenja i stavovi vezano za novu strategiju razvoja službi za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici i drugih oblika tretmana koji će promovisati ljudska prava i uključenje korisnika psihijatrisjkih usluga u život lokalnih zajednica. Fokus konferencije bio je na zakonskim rešenjima kao i novom strateškom pristupu ovom problemu.
Diskutovali su se nalazi eksperata Saveta Evrope vezano za pitanja zaštite prava u zakonu, analiza predhodne strategije zaštite mentalnog zdravlja kao i iskustva iz najrazvijenih Evropskih službi. Imali smo prilike da čujemo i rezultate najnovije studije SZO o kvalitetu usluga u oblasti mentalnog zdravlja koja je izvedena u 25 Evropskih zemalja. Učesnici su čuli o radu i idejama o deinsitucionalizaciji iz velikih psihijatrisjkih bolnica kao i iskustva iz iste oblasti postignuta u ustanovama socijane zaštite.
Konferenciji su prisustvovali stručnjaci Odseka za mentalno zdravlje iz Trsta, kolaborativnog centra Svetske zdravstvene organizacije, i jednog od prvih i vodećih centara za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici u Evropi.
Pored zakonskih rešenja i diskutovanja strateških pitanja reforme zaštite mentalnog zdravlja prezentovana su i iskustva sa projekata EQUAL, u okviru koga se i održala ova konferencija. O svojim rezultatima u razvoju službi u zajednici govorili su naši saradnici iz Sombora, Novog Kneževca, Kotora i Beograda.

 

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

PODRŠKA SVEDOCIMA U SUĐENJIMA ZA RATNE ZLOČINE

Na konferenciji za medije juče je predstavljen projekat „Psihosocijalna podrška svedocima/…