Početna Aktuelnosti Obuke o podršci u zajednici za tražioce azila

Obuke o podršci u zajednici za tražioce azila

4 minuta čitanja
0
0
142

IAN je započeo realizaciju niza obuka o podršci u zajednici za tražioce azila u Srbiji kroz projekat koji finansira UNHCR Srbija. Do sada je održano dva treninga u centrima za azil u Banji Koviljači i Bogovađi.

Trening u Banji Koviljači održan je 8.10.2020. za 28 učesnika. Učesnici su uglavnom bili muškarci mlađe životne dobi. Grupa je bila veoma zainteresovana za teme o kojima samo pričali, a koje obuhvataju – Samopomoć – briga o sebi; Psihološki i psihijatrijski poremećaji među korisnicima – reakcija uz podršku; Polno prenosive infekcije (PPI) i druge epidemiološke teme (KOVID 19). Učesnici su aktivno učestvovali u svim fazama obuke, postavljali pitanja i pokazali interesovanje za dodatnim obukama.

Trening u Bogovađi održan je 16.10.2020. za 33 učesnika. Svi učesnici su bili dečaci mlađi od 20 godina. Bili su veoma zainteresovani i saradljivi. Neki su nam čak i pomogali oko prevoda na lokalni dijalekat. Teme koje smo obradili uključuju Samopomoć – briga o sebi;Trumatsko iskustvo i posledice koje  ostavlja na život; Psihološki i psihijatrijski poremećaji među korisnicima – reakcija uz podršku; Polno prenosive infekcije (PPI) i druge epidemiološke teme (KOVID 19). Kod teme samopodrške aktivno su se uključivali sa predlozima kako sami sebi mogu da pomognu, a razgovor o traumi je pokrenuo njihova osećanja i deljenje sopstvenih traumatskih iskustava. Govorili smo i o psihijatrijskim simptomima koji mogu da ukažu da su se određene tegobe razvile a da ih nekada nismo ni svesni, i kako da ih prepoznaju kod sebe i kod drugih. Mnogi od njih su prepoznali postojanje takvih simptoma kod sebe, ali su ukazivali da su nešto od toga primetili i kod drugih. Nakon ovih tema neki dečaci su tražili individualne razgovore. sa psihijatrom.

Do kraja projekta planirano je jos obuka, kako u ova dva centra, tako i u Centru za azil u Tutinu i u prostorijama IANa za tražioce azila koji borave u privatnom smeštaju u Beogradu.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

PODRŠKA SVEDOCIMA U SUĐENJIMA ZA RATNE ZLOČINE

Na konferenciji za medije juče je predstavljen projekat „Psihosocijalna podrška svedocima/…