Početna Aktuelnosti Oktobar – mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar – mesec borbe protiv raka dojke

4 minuta čitanja
0
0
75

Oktobar se tradicionalno posvećuje zdravlju žena širom sveta i borbi protiv raka dojke. U tom duhu, IAN je kroz različite aktivnosti ovaj mesec posvetio podizanju svesti i podsećanju žena na važnost brige o svom fizičkom, mentalnom i emocionalnom zdravlju.

U okviru projekta „Podrška u zajednici za bolju integraciju“ podržanog od strane UNHCR-a, sprovedene su dve radionice u Beogradu i Vranju, a u njima su učestvovale izbeglice i tržioci azila iz Ukrajine, Afrike i sa Kube.

Prvu radionicu na temu prevencije raka dojke, održale su volonterke IAN-a, a na njoj su učestvovali korisnici iz Afrike i sa Kube. Kroz razgovor o ovoj važnoj temi, korisnici su stekli znanje o važnosti brige o sebi i svom psihičkom i fizičkom zdravlju, kao i o načinima prevencije raka rojke, istovremeno vežbajući i učeći nove reči i izraze na srpkom jeziku. Tokom radionice pravljene su roze petlje kao simbol borbe protiv raka dojke, koje su kasnije podeljene sa ženama iz Ukrajine smeštenim u Centru za azil u Vranju, gde je održana druga radionica.

U saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije (KIRS), u Centru za azil u Vranju održana je interaktivna radionica „Borba protiv raka dojke – činjenice i prevencija“. Cilj radionice bio je da se žene motivišu za veću brigu i prevenciju, kao i podizanje svesti i podsećanje žena na važnost brige o fizičkom i mentalnom zdravlju. Izbeglice iz Ukrajine smeštene u ovom centru, bile su veoma zainteresovane za ovu temu i rado su se uključile u diskusiju.

Radionica je završena uz dve važne poruke:

NISI SAMA – podsećanje da u svetu svaka osma žena oboli od raka dojke, te da je neophodno širiti mrežu podrške žena, držati se zajedno, širiti svest i podsticati jedna drugu na brigu i prevenciju.

NEMOJ DA ZAKASNIŠ – ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva, zato PREVENIRAJ DA NE BUDE KASNO.

Prevencija: zdrava ishrana, fizička aktivnost, samopregled, redovni palpatorni pregled dojki uz ginekološki pregled i ultrazvuk dojki i mamografija.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

PODRŠKA SVEDOCIMA U SUĐENJIMA ZA RATNE ZLOČINE

Na konferenciji za medije juče je predstavljen projekat „Psihosocijalna podrška svedocima/…