Početna Aktuelnosti 10. OKTOBAR – Svetski dan mentalnog zdravlja

10. OKTOBAR – Svetski dan mentalnog zdravlja

2 minuta čitanja
0
0
76

Povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja Međunarodna mreža pomoći IAN održala je više aktivnosti i događaja.

Obeležavanje ovog važnog datuma, započeto je kreativnom radionicom na temu mentalnog zdravlja, na kojoj su korisnici, izbeglice iz Severne i Centralne Afrike, sa Kube i iz država bivše Jugoslavije, kroz crteže imali priliku da izraze svoje lične snage, stvarajući tako svoje „drvo snaga“ koje ih predstavlja.

10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja, obeležen je Chat cafe-om, organizovanom u kafiću „Zvuci srca“ za pomagače, volontere i partnerske organizacije. Chat cafe imao je tri čet sobe koje su otkrivale tri teme vezane za mentalno zdravlje – traumu, suicid i burn-out sindrom. Pristupom u sobe, učesnici su kroz otvoren razgovor sa pihoterapeutkinjama imali priliku da se dodatno edukuju o ovim temama. Događaj je zatvoren stvaranjem jedne velike grupe u kojoj su učestvovali svi prisutni deleći svoja iskustva i znanja o psihoterapiji kao načinu brige o mentalnom zdravlju i ličnom razvoju.

Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja završeno je 11. oktobra, radionicom sa decom smeštenom u Zavodu za vaspitanje dece i omladine, odseku za maloletna strana lica bez pratnje. Uz slatkiše, crtanje i priču, deca su učila kako da se opuste, uživaju i kvalitetno provode vreme. Kroz timski rad, tokom radionice, napravljeno je i “Drvo snaga” koje je simbolizovalo plodove sreće kao recept za očuvanje mentalnog zdravlja – vedar duh, muzika, šetnja, dobrota, sport i spavanje.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

PODRŠKA SVEDOCIMA U SUĐENJIMA ZA RATNE ZLOČINE

Na konferenciji za medije juče je predstavljen projekat „Psihosocijalna podrška svedocima/…