Početna Aktuelnosti 26. jun – Dan podrške za žrtve torture

26. jun – Dan podrške za žrtve torture

3 minuta čitanja
0
0
134

I ove godine, Međunarodna mreža pomoći I.A.N. obeležiće 26. jun, UN Međunarodni dan za podršku žrtvama torture. 26. jun obeležićemo u sklopu projekta Sveobuhvatna akcija protiv torture, koji realizujemo u partnerstvu sa Centrom za ljudska prava Niš i Centrom za građansku inicijativu iz Prilepa. Projekat se finansira sredstvima Evropske unije.

Ovogodišnji dan torture obeležićemo u Nišu u petak, 26. juna, a program obuhvata tri događaja.

1. Umetnički ulični performans“Put podrške žrtvama torture“ (11:00-11:55)

Performas će na interaktivan način sa predstaviti i pokrenuti pitanja koja se bave diskriminacijom, kao i tankom linijom između kazne i nehumanog postupanja koje može dovesti do torture. Učestvuju umetnici: Jelena Đorđević, Mladen Milojković, Vojislav Ilić i Branimir Stanković. Odvija se od Obrenovićeve ulice, od ulaza u podzemni prolaz do ulaza u Kopitarovu ulicu (Kazandžijsko sokače )

2. Konferencija za štampu (11:55 – 13:00)

Tema: Sveobuhvatna akcija protiv torture
Govornici: Jelena Lončarević, menadžerka Međunarodne mreže pomoći IAN, Lidija Vučković, direktorka Centra za ljudska prava Niš, Stevan Arambašić, advokat na projektu.
Bašta kafića“ Na ćošku“, Kopitareva 1, Niš

3. Projekcija filma“Podsećanje“, autor Radoslav Ćebić (19:00 -21:00)

Film na najdirektniji način predstavlja naše korisnike, žrtve torture, koji su doživeli različite vrste mučenja u ratu i miru i podseća nas na mnoge zaboravljene traume, događaje, nepravde, povrede zakona i kršenja prava ljudi.

Razgovor o filmu i autoru: Biljana Petrović izvršna direktorka IAN-a, Pavlina Mihajlenko – PR projekta, Filip Švarm – odgovorni uredenik nedeljnika Vreme , Momir Turudić -pomoćnik glavnog urednika nedeljnika Vreme. Moderator Dejan Dabić – filmski kritičar, urednik filmskog programa NKC.
Koktel.
Sala Niškog kulturnog centra NKC, Stanoja Buniševca bb, Niš

Press clipping sa dogadjaja možete pogledati ovde .

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

PODRŠKA SVEDOCIMA U SUĐENJIMA ZA RATNE ZLOČINE

Na konferenciji za medije juče je predstavljen projekat „Psihosocijalna podrška svedocima/…