Početna Aktuelnosti Obeležen dan podrške žrtvama torture

Obeležen dan podrške žrtvama torture

5 minuta čitanja
0
0
146

U Nišu je juče obeležen 26. jun, Međunarodni dan podrške za žrtve torture. IAN i Centar za ljudska prava Niš su ovim povodom organizovali tri događaja u okviru projekta Sveobuhvatna akcija protiv torture, koji podržava Evropska unija.

Prvi u nizu događaja – ulični performans „Put podrške žrtvama torture“ organizovan je kao muzičko-scenski nastup kojim je prikazano kroz šta prolaze osobe koje trpe različite oblike psihičkog i fizičkog nasilja, kako bi se u javnosti skrenula pažnja na značaj podrške žrtvama torture.

„Put podrške žrtvama torture“

Nakon umetničkog performansa usledila je konferencija za novinare koja je organizovana na otvorenom, u bašti kafića „Na ćošku“. Novinarima su se obratili Jelena Lončarević, projekta menadžerka IANa, Lidija Vučković, direktorka Centra za ljudska prava Niš i Miroslav Stanojević, pravnik Centra za ljudska prava Niš. Govornici su istakli važnost poštovanja međunarodnih konvencija i standarda u borbi protiv torture i pozvali žrtve da se obrate dvema organizacijama za pomoć.

Konferencija za medije

U večernjim satima, u Niškom kulturnom centru organizovana je projekcija dokumentarnog filma „Podsećanje“, Radoslava Ćebića, kao i diskusija o filmu i autoru. Film na najdirektniji način predstavlja naše korisnike, žrtve torture, koji su doživeli različite vrste mučenja u ratu i miru i podseća nas na mnoge zaboravljene traume, događaje, nepravde, povrede zakona i kršenja prava ljudi. Razgovor o filmu i tragično preminulom Ćebiću vodili su Biljana Petrović, izvršna direktorka IANa, Filip Švarm – odgovorni uredenik nedeljnika Vreme , Momir Turudić -pomoćnik glavnog urednika nedeljnika Vreme. Moderator ovog dela bio je Dejan Dabić – filmski kritičar, urednik filmskog programa NKC.

Razgovor o filmu „Podsećanje“

Događaji su privukli veliku pažnju medija, a kompletan press clipping možete preuzeti ovde.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

PODRŠKA SVEDOCIMA U SUĐENJIMA ZA RATNE ZLOČINE

Na konferenciji za medije juče je predstavljen projekat „Psihosocijalna podrška svedocima/…