Početna Aktuelnosti Obeležen dan podrške žrtvama torture

Obeležen dan podrške žrtvama torture

5 minuta čitanja
0
0
17

U Nišu je juče obeležen 26. jun, Međunarodni dan podrške za žrtve torture. IAN i Centar za ljudska prava Niš su ovim povodom organizovali tri događaja u okviru projekta Sveobuhvatna akcija protiv torture, koji podržava Evropska unija.

Prvi u nizu događaja – ulični performans „Put podrške žrtvama torture“ organizovan je kao muzičko-scenski nastup kojim je prikazano kroz šta prolaze osobe koje trpe različite oblike psihičkog i fizičkog nasilja, kako bi se u javnosti skrenula pažnja na značaj podrške žrtvama torture.

„Put podrške žrtvama torture“

Nakon umetničkog performansa usledila je konferencija za novinare koja je organizovana na otvorenom, u bašti kafića „Na ćošku“. Novinarima su se obratili Jelena Lončarević, projekta menadžerka IANa, Lidija Vučković, direktorka Centra za ljudska prava Niš i Miroslav Stanojević, pravnik Centra za ljudska prava Niš. Govornici su istakli važnost poštovanja međunarodnih konvencija i standarda u borbi protiv torture i pozvali žrtve da se obrate dvema organizacijama za pomoć.

Konferencija za medije

U večernjim satima, u Niškom kulturnom centru organizovana je projekcija dokumentarnog filma „Podsećanje“, Radoslava Ćebića, kao i diskusija o filmu i autoru. Film na najdirektniji način predstavlja naše korisnike, žrtve torture, koji su doživeli različite vrste mučenja u ratu i miru i podseća nas na mnoge zaboravljene traume, događaje, nepravde, povrede zakona i kršenja prava ljudi. Razgovor o filmu i tragično preminulom Ćebiću vodili su Biljana Petrović, izvršna direktorka IANa, Filip Švarm – odgovorni uredenik nedeljnika Vreme , Momir Turudić -pomoćnik glavnog urednika nedeljnika Vreme. Moderator ovog dela bio je Dejan Dabić – filmski kritičar, urednik filmskog programa NKC.

Razgovor o filmu „Podsećanje“

Događaji su privukli veliku pažnju medija, a kompletan press clipping možete preuzeti ovde.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

Hitan apel UN izvestiocu za torturu

Zajedno sa još 10 organizacija civilnog društva koje su deo Platforme za saradnju sa mehan…